Samen spelen, samen groeien

Samen werken, samen groeien

Samen eten, samen groeien

FAQ

Het coronavirus en FloreoKids
Antwoorden op veel gestelde vragen en waar kunt u terecht met uw overige vragen?

Het Coronavirus roept veel vragen op bij ouders. Op deze pagina kunt u de veel gestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang vinden. FloreoKids neemt alle maatregelingen en afspraken van het RIVM in acht, en adviseert de ouders deze ook op te volgen.
Staat uw vraag er niet tussen, twijfelt u of stelt u uw vraag toch liever aan ons? Voor specifieke vragen over de groep waar u kind naartoe gaat kunt u zich wenden tot het locatiehoofd. Heeft u algemene of beleidsmatige vragen over de richtlijnen, dan kunt u deze stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij streven ernaar uw vraag op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.

Veel gestelde vragen

Ik wil mijn kind op een locatie van FloreoKids laten inschrijven, maar wil de locatie en groep wel eerst zien. Worden er nog rondleidingen gegeven?
Rondleidingen zoals FloreoKids deze gewend was, kunnen voorlopig niet door alle coronamaatregelen. Wel bieden wij ouders 2 alternatieven waaruit zij kunnen kiezen:
1) een telefonische rondleiding met de mogelijkheid tot vragen stellen
2) een fysieke rondleiding buiten, met 1,5 meter afstand en een mondkapje.
De locatie neemt contact met u op, zoals normaal gesproken ook gebeurt, om een alternatieve ‘rondleiding’ met u te plannen.

Welke symptomen passen bij neusverkoudheid?
Een neusverkoudheid is te herkennen aan een loopneus, snot in/uit de neus (eventueel met niezen), kuchen of incidenteel hoesten, en/of keelpijn.

Welke symptomen passen bij corona?
Bij corona horen de klachten; neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van smaak en/of reuk (zonder neusverstopping).

Mijn kind heeft een neusverkoudheid, mag het naar de opvang komen?
Ja, uw kind t/m 3 jaar mag met alleen een neusverkoudheid naar de opvang komen, zolang het daarbij geen koorts (38,0 graden of hoger) heeft, benauwd is of (meer dan incidenteel) hoest. Wanneer dat wel het geval is, moet uw kind thuisblijven of vragen wij u om uw kind direct op te komen halen van de opvang. Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook bij alleen een verkoudheid thuisblijven en eventueel getest worden.

Welke uitzonderingen zijn er?
 Wanneer u zich afvraagt of uw kind wel of niet naar de opvang mag komen en onder welke omstandigheden, doorloopt u dan de stappen van de beslisboom. Er is ook een Engelse versie van de beslisboom beschikbaar.

Is het veilig voor mijn kind om naar de opvang te gaan?
Ja, het is veilig voor uw kind om naar de opvang te gaan. Het RIVM geeft aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn. Het is daarom voor de kinderen onderling niet nodig om 1,5 meter afstand te houden, ook niet ten opzichte van de pedagogisch medewerker.
Tussen ouders en pedagogisch medewerkers moet onderling altijd 1,5 meter afstand gehouden worden. De huidige hygiënevoorschriften, zoals handen wassen, geen handen schudden, hoesten/ niezen in ellenboog en niet aan je gezicht zitten, blijven van kracht.

Waarom mag ik mijn kind niet zelf de groep op brengen en moet ik hem/haar overdragen aan de deur?
Wij willen onderling contact tussen volwassenen zoveel mogelijk beperken en de 1,5 meter afstand tussen hen zoveel mogelijk borgen. Onze locaties bestaan vaak uit kleine gangetjes en groepsruimtes zijn niet altijd even groot. Tijdens breng- en haaltijden zou het daardoor te druk worden op de groepen en in de hal. Wij begrijpen dat het vanuit pedagogisch oogpunt niet prettig is om uw (jonge) kind bij de deur over te dragen. Echter vinden wij ieders veiligheid en gezondheid prioriteit hebben.

Iemand binnen ons gezin heeft (vastgestelde) corona. Mag mijn kind naar de opvang?
Nee, uw kind mag dan niet naar de opvang. Uw kind moet thuisblijven tot de huisgenoot mimimaal 24 uur geen benauwdheid, (meer dan incidenteel hoesten) of koorts meer heeft gehad. Wanneer uw kind zelf ook symptomen van corona ontwikkelt moet het ook minimaal 24 uur geen symptomen meer hebben gehad. Daarna mag uw kind weer naar de opvang.

Iemand binnen ons gezin heeft klachten die bij corona passen. Mag mijn kind naar de opvang?
Dit hangt af van de leeftijd van de huisgenoot met klachten die bij corona passen.
Huisgenoten van 0 jaar t/m groep 2: Als het broertje of zusje klachten heeft die passen bij corona én koorts of benauwdheid heeft, hoeft het kind waarvoor de beslisboom wordt doorlopen niet thuis te blijven. Tenzij het broertje of zusje de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad met iemand buiten het huishouden die corona heeft, zie de beslisboom.
Huisgenoten uit groep 3 of ouder: Nee, uw kind mag niet naar de opvang. De huisgenoot kan zich laten testen. Is deze test negatief, dan mag uw kind naar de opvang komen zolang het geen symptomen van corona heeft (koorts, veel hoesten of benauwdheid), alleen neusverkouden is of helemaal geen klachten heeft. Is de test positief dan geldt het antwoord op de vraag hierboven.

Mijn kind is in contact geweest met iemand buiten het huishouden die corona heeft. Mag mijn kind naar de opvang komen?
Heeft uw kind verkoudheidsklachten? Dan moet uw kind thuis blijven. Als uw kind geen verkoudheidsklachten heeft, dan mag het naar de opvang.

Mijn kind is in de winterperiode heel vaak verkouden, moet mijn kind dan iedere keer thuis blijven?
Nee, zolang uw kind alleen neusverkouden is (dus geen koorts heeft, benauwd is of meer dan incidenteel hoest), mag uw kind naar de opvang komen.

Mijn kind hoest regelmatig vanwege zijn astma, mag mijn kind wel naar de opvang?
Als de klachten van uw kind passen bij gebruikelijke/bekende klachten, zoals hooikoorts of astma, dan mag uw kind naar de opvang komen. Heeft uw kind daarnaast echter ook koorts? Dan moet uw kind thuisblijven, omdat dan niet uit te sluiten valt of het om corona gaat of gebruikelijke klachten die horen bij een aandoening van uw kind.

Mijn kind moet thuisblijven omdat het symptomen van corona heeft (of omdat een huisgenoot dit heeft). Hoelang moet mijn kind thuisblijven?
Dit moet totdat uw kind en/of de huisgenoot minimaal 24 uur geen benauwdheid, (meer dan incidenteel) hoesten of koorts meer heeft gehad.

Wanneer moet ik mijn kind laten testen op corona?
U wordt dringend geadviseerd uw kind te laten testen wanneer het klachten heeft of wanneer uw kind in nauw contact is geweest met iemand met corona.

Wat gebeurt er wanneer mijn kind een positieve testuitslag heeft?
Volg bij een positieve testuitslag van uw kind of een huisgenoot de instructies van de GGD op.

Wat gebeurt er wanneer mijn kind een negatieve testuitslag heeft?
Heeft uw kind (of een huisgenoot) een negatieve testuitslag, dan mag uw kind weer naar de opvang, ook als nog niet alle klachten verdwenen zijn en uw kind zich fit genoeg voelt.

Ons kind en wij als ouders zijn na klachten alle drie getest op corona en zijn alle drie positief bevonden. Mijn kind is vanaf het moment van zijn klachten 10 dagen in quarantaine geweest en heeft geen klachten meer. Wij zijn nog in quarantaine en een van ons heeft nog klachten. Mag ons kind naar de opvang komen?
Ja, het kind mag naar de opvang komen. Het kind is positief getest en is 10 dagen in quarantaine geweest. Het kind heeft nu (na die 10 dagen) antistoffen opgebouwd in zijn lichaam waardoor het niet opnieuw besmet kan raken en dus ook anderen niet kan besmetten. Het is daarom niet meer relevant of zijn ouders nog klachten hebben. Zowel voor ouders als voor het kind geldt wel dat zij de quarantaineperiode van 10 dagen moeten doorlopen (want dan zitten er antistoffen in het lichaam).

De situatie was anders geweest als het kind niet was getest op corona, maar alleen de ouders. In dat geval had het kind wel thuis moeten blijven tot beide ouders beiden minimaal 24 uur klachtenvrij zijn (en het kind zelf uiteraard), zoals je ook kunt zien in de beslisboom.
De situatie dat een kind wél getest wordt op corona komt minder vaak voor en is daarom ook niet opgenomen in de beslisboom.

De pedagogisch medewerker  of een ander kind van van de groep waar mijn kind naartoe gaat, blijkt positief getest te zijn op corona. En nu?
De gehele groep (dus alle kinderen en de medewerkers) gaat 5 dagen in quarantaine. Daarna kunt u uw kind laten testen. Bij een negatieve uitslag kan uw kind weer naar de opvang. Bij een positieve uitslag volgt u de instructie van de GGD op. Wilt u uw kind niet laten testen naee 5 dagen, dan moet uw kind nog eens 5 dagen in quarantaine blijven. Daarna mag het kind weer naar de opvang.

Wat gebeurt er als veel medewerkers tegelijk besmet raken en in quarantaine moeten of thuis moeten blijven in afwachting van de uitslag van de test?
Wij doen ons uiterste best om te zorgen voor vervangend personeel, maar het zal mogelijk niet altijd lukken om dit een bekend gezicht voor uw kind te laten zijn. Als de uitval groter wordt, dan zou het kunnen voorkomen dat wij een groep tijdelijk moeten sluiten tot wij voldoende en geschikt personeel kunnen inzetten. Voordat wij tot deze gedwongen maatregel overgaan, proberen wij deze groep kinderen eerst nog op een andere groep of locatie onder te brengen. Dit alles gebeurt in goed overleg met de ouders.

U kunt alle maatregelen van het RIVM lezen in het Protocol Kinderopvang RIVM. Wij volgen de richlijnen en maatregelen uit dit protocol.

Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u gebruik maken van ons mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u altijd de website van de Rijksoverheid raadplegen. Op deze website staat de meest actuele informatie omtrent COVID-19. 

Volg ook de website BOinK en het nji voor vragen met betrekking tot corona en kinderopvang.

 


Kies voor FloreoKids

Kies voor FloreoKids

Kies voor kinderopvang met ruimte voor ieders talent en betrokkenheid bij de lokale samenleving. Groeien doe je samen!

Onze locaties voor jouw kinderopvang

Image